Däck- och körtips

Körtips till dig som vill vara trygg på vägarna

Det finns däck- och körtips att ta till sig om man vill känna sig trygg på vägen. Tipsen kommer från branschfolk och är inte tagna ur luften. Många vet litet om hur man ska förvara däcken och vad som är viktigt att tänka på när man kör bil. Om du tar till dig av tipsen blir du per automatik en bättre förare, åtminstone vad gäller säkerhet.

Eftersom däcken blir slitna olika fort är det en god tanke att sätta de minst slitna däcken bak. Det har att göra med att körstabiliteten är beroende av bakhjulens väggrepp. När man förlorar kontrollen över bakhjulen blir sladden svår att manövrera, till skillnad från om framhjulen förlorar greppen. Har man en framhjulsdriven bil är rekommendationen att växla bak- och framhjul för att däcken ska bli jämnt slitna, vilket man kan göra en gång per 10 000 kilometer.

När du byter däck är det värt att märka däcken, då vet du var däcken senast satt. Ringtrycket får gärna höjas med 0,5 bar vid förvaring. Det är särskilt viktigt att undersöka huruvida det finns några skador samt rengöra däckens mönster, och förvara gärna däcken på en mörk, sval och torr plats. Om däcken saknar fälg måste de stå upprätt, annars kan de med fördel hängas på väggen eller staplas ovanpå varandra. Lagen för mönsterdjup är 3 millimeter för vinterdäck, 1,6 millimeter för sommardäck. Försök att byta däcken tidigare än så, det handlar om dina och dina medtrafikanters säkerhet.

Det är trendigt att vara miljövänlig. Körtips till den moderna människan handlar därför ofta om ecodriving. Ekonomisk och miljövänlig körning handlar om att undvika ettans växel, att accelerera snabbt, undvika kopplingen, hoppa över växlar, undvika att bromsa – och om man ska bromsa är det bättre att planera inbromsningen och motorbromsa istället. Körtips som handlar om ecodriving är viktigt att ta till sig, däremot får man aldrig tumma på trafiksäkerheten – den är alltid prioriterad.

Om du vill få bra körtips ska du alltid vända dig till passageraren; han eller hon verkar alltid veta bäst. När du lyssnar till körtips måste du vara källkritisk, det är ju inte alltid informationen är korrekt.

körtips