Välj rätt däck

Rätt däck är viktigt för din säkerhet

Det är inte helt okomplicerat att välja däck till sin bil. Det är nämligen mycket man behöver fundera över innan beslut tas. Vad du behöver fundera över är bland annat vilken bil du kör samt när och var du kör. Svaren på frågorna kan avslöja vilken den bästa däckmodellen är för just dig, men i slutändan är det alltid bra att rådgöra med en expert på området. Valet av däck får inte förringas, det är din och dina medtrafikanters säkerhet som står på spel. Och när så pass mycket står på spel är det inte läge att hålla hårt om plånboken. Med det sagt är inte alltid priset avgörande för kvaliteten.

Vilka däck du rekommenderas att köpa beror delvis på vilken bilmodell du kör. Det handlar exempelvis om lastkapacitet samt maxhastighet. Liknande information går att läsa om i bilens användarhandbok. Särskilt viktigt är att välja däck efter däckstorlek som passar bilen samt hastighetsklass. Om du väljer något utanför givna ramverk är risken överhängande att du blir besviken och svär över att däcken inte passar som önskat på bilen.

Därefter behöver du fundera över var du egentligen är och kör. Att köra i stadstrafik gör att bilen förbrukar mer bränsle än vid landsvägskörning. Om du väljer att köra med däck som har lågt rullmotstånd kommer bränslekostnaderna att minska. Körning i stadstrafik är förenat med många inbromsningar, det innebär att du kommer behöva däck som är slitagetåliga. Kör du istället på motorvägar kommer du istället behöva högprestandadäck. Det kan också vara värt att köpa däck som erbjuder hög komfort, eftersom oljud och vibrationer minskar – och det är särskilt trevligt vid långkörningar.

Om du är ägare till en SUV behöver du köpa 4X4-däck. De är mycket greppsäkra samt stöttåliga. Eftersom man ofta kör SUV:ar i både svårare terräng och i stadstrafik kan det vara nödvändigt att välja däck som lämpar sig för både och, ett mellanting.

däck